Svenskarna och internet 2017

Varje år sedan 2000 presenterar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, en rapport rörande hur den svenska befolkningen använder informations- och kommunikationsteknik samt hur detta påverkar enskilda individer, familjer och samhället.
I torsdags var det dags igen och den 140 sidor matnyttiga rapporten, Svenskarna och internet 2017 (#soi2017), togs av många emot med öppna armar.

I den kan vi bland annat läsa att 100% av svenskarna mellan 16 och 25 år använder en smartphone. Så om du sysslar med någon form av verksamhet som riktar sig mot denna målgrupp, men som fortfarande inte har anpassat verksamheten efter den mobila användningen så bör du nog se till att göra det, och det snabbt! 8 av 10 av de svenskar som äger en smartphone använder dessutom Swish. Så vill du öka möjligheterna till att ta betalt för en produkt, och erbjuda smidigare funktionalitet bör du även överväga att implementera just Swish i din verksamhet.

93% av svenskarna över 12 år använde internet under 2016. I år är den siffran 94% (ca 8 miljoner)! För barnen mellan 2 till 3 år så är denna siffran 86%, varav 49% av dessa använder internet dagligen.

Värt att komma ihåg här är att definitionen ”använda internet” inte nödvändigtvis måste vara att man hänger på wikipedia och läser på om diverse obskyr fakta, utan det räcker med att man använder sig av spel eller andra appar som på olika sätt nyttjar internet.

100%(!) av alla mellan 12 och 25 år använder youtube vid något tillfälle under året – 86% dagligen! En imponerande siffra – och det är inte för inte som ”Youtubers” har blivit nya generationens filmstjärna och överst på listan över många barns drömjobb!
Personligen vågar jag inte drömma om hur min vardag och mitt arbetsliv sett ut utan youtube som källa för kunskap, information och underhållning.

Något som annars är spännande att läsa är att 51% av svenskarna kollar jobbmailen under sin ledighet – samtidigt som 82% surfar på internet i privata ärenden under arbetstid. Ett vågspel jag tror gynnar såväl anställd som arbetsgivare.

Och på tal om epost så har 97% använt just det vid något tillfälle under året varav 69% dagligen. En siffra som också understryker vikten av mitt tidigare blogginlägg.

Är du intresserad så finns hela rapporten att läsa här: https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_internet_2017.pdf