Facebook, allt överallt

Man kan tycka vad man vill om den enorma jätten Facebook och vad företaget har att erbjuda, men det är lättare sagt än gjort att hålla sig ifrån.

Bland annat så har det visat sig att fyra av de fem mest nedladdade apparna (som inte är spel) det senaste kvartalet (Q1 2017) ägs av Facebook. En siffra som helt klart andas makt.

Dessutom försöker de nu utrota den populära team-kommunikationsplattformen Slack med sin tjänst Workplace, något som verkligen blir aktuellt för mig att sätta mig in i. En första magkänsla säger mig dock att jag vill hantera jobb och privatliv på olika digitala platser. Men för mina ideella antaganden kanske det funkar desto bättre?! En utvärdering och jämförelse från mig lär i framtiden komma, helt enkelt.

Men den ständiga närvaron är inte bara till godo. Tillexempel har en man i USA filmat och sänt live när han mördade en annan man. Klippet fanns att se under ett par timmar innan dess att Facebook nåddes av rapporter från användare som, självklart helt korrekt, ansåg att videon borde tas bort. Facebook skall nu utreda hur videomaterial på tjänsten hanteras. Här i Sverige har vi tyvärr också kunnat läsa om den livligt omtalade ”facebook-våldtäkten” som ju också livesändes av de misstänka förövarna.

En annan baksida är mängden fejk-konton som är i omlopp, och personligen får jag några vänförfrågningar per månad från konton (alltid tjejer, konstigt nog..) som är uppenbart fejk. Dessa konton används bland annat för att sälja ”likes” till sidor som på så sätt ”stiger i rang”. Ett annat användningsområde är att låta dessa konton sprida falsk och felaktig information. Facebook har dock tagit ett krafttag mot dessa ”botar” och utrotat mer än 30 000 st konton inför valet i Frankrike. Och mer kommer det förhoppningsvis att bli.

MEN, Facebook gör andra bra saker också. T.ex så har företaget lanserat en informationstjänst för att minska spridningen av ”falska nyheter” och annan desinformation. Ja, för att öka vår källkritiska förmåga, helt enkelt.

F8, Facebooks årliga utvecklarkonferens, håller på för fullt i skrivande stund (onsdagen den 19:e), så det återstår att se vad för andra trevligheter vi kommer att stöta på i framtiden. För att det snart kommer lanseras ännu en tjänst, en som vi har användning av och som kommer att användas av oss dagligen och som vi ännu inte vet att vi behöver, det är jag säker på.